Holoflux: het oneindige, bewegende en ondeelbare geheel

Holoflux (holomovement) is het dynamische heelal voorgesteld door David Bohm waarin alles samen beweegt in een intergeconnecteerd proces.

Hier volgt een beknopte poging ter verduidelijking:

realiteit = de opgedeelde wereld van (semi-)autonome dingen & gedachten; een abstractie van de werkelijke, oneindige complexe context, een vereenvoudigd begrip van de actualiteit dat ons helpt overleven en voorspoed brengt als diersoort; een onderdeel van de inhoud van onze gedachten

actualiteit = de processen die werkelijk plaatsvinden achter/onder het projectiedoek van de realiteit

holoflux = de wereld van flux en verandering, de voorgestelde actualiteit die voorafgaat én alle mogelijke realiteiten bevat; de grond van *alles*

David Bohm next to theories as windows on holoflux / holomovement.

excerpt from comic strip “David Bohm on theory”

De meeste mensen veronderstellen dat er een objectieve realiteit bestaat die alles omvat, al wat er te zien en te weten is. Dit is zeer twijfelachtig. Meer nog, het gaat veelal om aannames die we zelf tot werkelijkheid maken, sommigen noemen het zelfs een ‘consensus trance’ of gedeelde hallucinatie!

Alles in holoflux is niet enkel extern gerelateerd maar ook intern(!), in relatie tot de rest en het geheel. Dat is de holistische aard van holoflux. Het is ook wat kwantumtheorie en de experimenten rond kwantumverstrengeling ons leren.

Beweging als de grond van alle zijn en worden

een visuele metafoor: springen in de wereld van flux (“Basho’s Frog” (detail))

Voor de geïnteresseerden

Holoflux: Codex - Form/Movement/VIsion inspired by David Bohm

Een collectie korte meditaties over holoflux voorzien van enkele eigen werken is te lezen in onze bijdrage tot het boek

Holoflux: Codex – Form/Movement/Vision inspired by David Bohm (ed. Lee Nichol, Pari Publishing, December 02022)

Holoflux: Veelgestelde vragen (FAQ)

Vanuit een praktisch perspectief zou het evident moeten zijn dat we deel uitmaken van holoflux maar doorgaans vertelt onze realiteit van moment tot moment ons iets anders. Gedachten nemen veelal controle over zowat alle aspecten van ons leven en verhullen veel van de subtiliteiten die spelen in de wereld, van zeer triviaal tot zeer belangrijke processen.

>> Een gratis boekje (engelstalig) over dit onderwerp, met enkele voorstellen om aan de dominantie van gedachten en consensus trance realiteit te ontsnappen: Entering Bohm’s Holoflux by Lee Nichol (Pari Publishing, 02021)

We zullen altijd een zeker model van de realiteit in gedachten moeten hebben als individuen en als samenleving.
Het benadrukken van het bestaan van holoflux en de mogelijkheid om het direct te ervaren kan helpen om te bewegen naar een meer coherent en minder gefragmenteerd wereldbeeld.
In WEIRD (westerse, opgeleide, geIindustrialiseerde, rijke, democratische) landen, waar computer, tv en mobiele schermen een groot stuk van mensen hun aandacht hebben ingenomen is er een soort tegengewicht nodig….

Er zijn veel factoren die spelen tijdens dit soort activiteit, en veel heeft te maken met de zintuigen, maar volgens onze inschatting is er zeker een verband of overeenkomst. Veel zal afhangen van de bereidheid en capaciteit van de deelnemer(s) om bestaande gedachten en angsten los te laten en om in diepere interactie te gaan met de holoflux dimensies van het bestaan.